Virgen del Carmen - Reisverslag uit Torremolinos, Spanje van Mandy Strijbosch - WaarBenJij.nu Virgen del Carmen - Reisverslag uit Torremolinos, Spanje van Mandy Strijbosch - WaarBenJij.nu

Virgen del Carmen

Door: Mandy

Blijf op de hoogte en volg Mandy

17 Juli 2007 | Spanje, Torremolinos

Gisteren, maandag 17 juli, was het Virgen del Carmen onder andere hier in Torremolinos. Het zal voor jullie mssn wel niet zoveel voorstellen, maar ik vond het heel erg bijzonder om het mee te maken en daarom wil ik het toch even vertellen.
Virgen del Carmen is een religieus feest voornamelijk voor de zeelieden/ mariniers. Carmen is de beschermheilige van de zeelieden en zij werd gisteren geëerd. De voorbereidingen hiervan waren al zo’n 2 weken geleden begonnen. Hier heb ik overigens niets van meegekregen, want dit vond voornamelijk plaats in de kerk. Op de dag Virgen del Carmen wordt de maagd Carmen dus geëerd. Dit doen zij door middel van een processie. Eerst werd er natuurlijk een mis gehouden ter ere van deze maagd en vervolgens werd zij door allerlei mariniers naar buiten gedragen. Toen ik gisteren ging kijken, was ik al aan de late kant en was bijna bang dat ik te laat was! Maar toen ik door de Carihuela liep, bleek dat iedereen pas rond dat tijdstip naar de straat trok, dus ik was nog mooi op tijd. Gelukkig kon ik ook nog een goed plaatsje veroveren aan het begin van de route. Het is te vergelijken met wanneer de mensen bij ons zich verzamelen langs de straat voor de carnavalsoptocht. De straten in de Carihuela waren ook helemaal versierd. De Carihuela is een visserswijk en daarom vond ook hier het Virgen del Carmen plaats. Het is dus alleen in plaatsen waar een visserswijk is.
De tocht begon met allerlei mensen in zo’n marinierskostuum. Zowel jongens als meisjes, mannen, vrouwen en kinderen liepen in hun uniform door de straat.. op blote voeten! Voorafgaand door een of ander orkest waardoor de hele groep op de maat van de muziek liep (zie foto’s). Na lang gewacht te hebben kwam dan ook eindelijk Carmen de kerk uit. Dit beeld stond op een boot en deze boot was helemaal versierd met allemaal bloemen en daarop stond ook ‘La Carihuela’. Deze boot werd ondersteund door super veel mariniers, die allemaal op centimers afstand achter elkaar aan liepen om Carmen veilig naar het water te brengen. Dat was immers het doel.. Carmen naar de zee dragen. Aangezien die mariniers niet snel konden lopen en ze ook regelmatig moesten stoppen duurde het erg lang voordat ze eindelijk op het strand aankwamen. Hier stond al een podium klaar en allemaal boxen om de ceremonie te doen. Hier werd het beeld van Carmen wel bijna een uur lang gezegend en geëerd en de mensen riepen allemaal dingen, waaronder ‘guapa’ oftewel schoonheid (net of dat ze stonden te rellen zeg maar). Gelukkig was na bijna een uur het bidden en zegenen klaar, dit was namelijk lang niet overal te horen omdat het ontzettend druk was en de boxen waren niet erg verreikend, waardoor het niet te volgen was wat ze allemaal aan het doen waren. Toen gingen de mariniers haar dus naar het water brengen (het was ondertussen al half 11). Zij zetten haar met boot en al op een echte boot en alle mariniers gingen of op de boot staan of hingen aan de boot. Toen ze hier klaar mee waren werd ze met de boot naar Puerto Marina (de haven) gebracht waar vervolgens het feest los zou breken. Hier ben ik niet meer naartoe gegaan, want het was veel te druk. Heel het strand stond vol mensen en ook rondom de rots stond het helemaal vol en zelfs een ‘verdieping’ hoger op de rots stonden allerlei mensen te kijken die het waarschijnlijk helemaal niet konden volgen. Dan hadden wij (ik en nog 2 Ieren) nog een aardig plekje kunnen veroveren! Om het feest helemaal compleet te maken was er ’s avonds om 24u (net zoals bij San Juan) vuurwerk. Dit was weer net zo mooi als de vorige keer en werd afgesloten met twee enorme knallen.

Meer foto's van Virgen del Carmen kunnen jullie vinden onderaan op deze site: http://www.mijnalbum.nl/Album-QQHSKBYS

• 18 Juli 2007 - 15:15

Peter:

Ze kijken wel erg serieus die mariniers op de foto;) Had het vuurwerk graag willen zien, was echt gaaf de vorige keer he!!

x

• 18 Juli 2007 - 15:36

Kathelijne:

Hoi Mandy,

Hoe is het inmiddels met je spaans gesteld ??
    Ik hoorde dat je misschien een maand langer blijft! Goed dat het zo fijn is daar!!
    Geniet er nog maar van,

Groetjes, Kathelijne

• 26 Juli 2007 - 16:39

Lonneke:

Haa Mandy,
    Heb net je foto's bekeken...leuk met die dolfijnen enzo!...Heb je het verder ook nog naar je zin, of mis je het koude Nederland al?? Hier is het iig veeel minder warm!!
    Veel plezier daar nog..
    Groetjes Lonneke

• 26 Juli 2007 - 16:44

Mandy:

Hallo!!

Ik heb het hier inderdaad erg naar mijn zin en met zon, zee, strand en bijna altijd vrolijke en relaxte mensen is 't bijna moeilijk om Nederland te missen natuurlijk! :P Ook heb ik mijn Spaans behoorlijk opgehaald, dus het gaat eigenlijk zelfs wel beter dan verwacht! Vandaar dat ik misschien nog een maandje extra blijf om er het maximale uit te halen! Eerst maar even afwachten wat school daarover te melden heeft!
    Dankje voor jullie reacties!

Groetjes!

• 26 Juli 2007 - 19:40

Jessica:

Zo ik moest een hoop bijlezen zeg haha..
    Wij hebben ook veel mariniers gezien in Barcelona:)haha En ik denk dat ik ook maar weer naar Spanje moet, om la lengua bij te spijkeren..Fijn dat het goed gaat.
    Maar ik mail je even, kan ik wat meer tekst kwijt!:D

Xx Jessica

• 28 Juli 2007 - 16:20

Jannie:

Hoola chica!

Zal ik dan toch maar in het Nederlands typen? :P Lijkt me hendig! ;)
    Straks kun je het wel vloeiend he, dat is wel zeer machtig! En die processie met de virgen..dat is echt ge-ni-aal om daar bij te zijn! Ik heb het geluk dat ook te mogen als ik in Spanje ben gelukkig. Misschien tot dan chica en echt fijn dat je het leuk vind :D

Besiiiiiiitos!

• 06 Augustus 2007 - 10:38

Sander:

Hey Hey!!

Alles nog goed daaronder? We horen zo weinig hiero!? ;)
    'T zal wel lekker warm zijn daaro niet? Ik meen op nieuws mee te hebben gekregen dat het daar ergens in de buurt 43 graden was geweest? Als je dan nog geen neger wordt.. :)

Gr's Sander

• 06 Augustus 2007 - 13:08

Mandy:

Haha.. 43 graden hebben we hier nog niet gehad, maar we zitten af en toe wel tegen de 40 aan. Toch heb ik dan niet zoveel zin om in de zon te gaan liggen hoor, dat is teveel van het goede! ;) Sowieso lig ik niet meer zoveel in de zon, dus zo bruin ben ik egt niet helaas!
    Daluk mssn nog wel ff een poging doen!
    Verder gaat het hier prima, daar in Nederland ook. Had begrepen dat jullie eindelijk ook weer een btje mooi weer hebben nu!

Groetjes!!